Tulburarea de anxietate

tulburarea de anxietate

Tulburarea de anxietate

Pe scurt, anxietatea ar putea fi definita ca o ingrijorare permanenta in legatura cu ceva ce inca nu s-a intamplat. Este normal sa te simti anxios uneori. Acesta este modul in care raspundem la senzatia de amenintare, presiune sau stres: de exemplu, daca avem un examen, un interviu de angajare sau o intalnire. Anxietatea nu este neaparat un lucru rau. Ne poate stimula, ne poate ajuta sa fim atenti, sa ne faca constienti de riscuri si sa ne motiveze să rezolvam problemele. Cu toate acestea, anxietatea poate fi o problema daca iti afecteaza capacitatea de a-ti trai viata. Dacă anxietatea ta este continua, intensa, greu de controlat sau disproportionata cu situatia ta, poate fi un semn al unei probleme de sanatate mintala. Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioara, adesea acompaniata de un comportament nervos.

Care sunt simptome ale anxietății?
Acestea pot sa difere de la persoana la persoana dar in general, cele mai comune simptome sunt:
 • Ingrijorare excesiva
 • Stare de neliniste sau agitatie
 • Probleme de concetrare
 • Oboseala
 • Iritabilitate
 • Tulburari de somn
 • Tensiune muscularea
Anxietatea nu este același lucru cu frica, care este un raspuns la o amenintare reala sau perceputa, intrucat anxietatea implica asteptarea unei amenintari viitoare. Anxietatea poate avea forme diferite insa cea mai intalnita pare sa fie anxietatea sociala.

Anxietate sociala – te simti emotiv si foarte preocupat de tine atunci cand esti nevoit sa ai interactiuni sociale, cand participi la un eveniment. Ai impresia ca toti de acolo sunt mai relaxati in comparatie cu tine, ca oricine este mai interesant decat esti tu, ca oricine are ceva mai interesant de zis decat ai putea avea tu. Pe langa asta, esti convins ca ceilalti cred despre tine ca esti un ciudat. Printre simptome ar putea fi:
 • Frica de situații în care poți fi judecat negativ
 • Iti faci griji că te faci de rușine sau te umilesti
 • Frica că alții vor observa că arăți anxios
 • Frica de simptome fizice cum ar fi înroșirea, transpirația, tremurul sau vocea tremurândă
 • Evitarea situațiilor în care ai putea fi în centrul atenției
Diferenta dintre frica si anxietate
In fata unei amenintari reale si imediate, raspunsul emotional normal pentru orice persoana este frica. Atunci cand auzim un sunet brusc si puternic, atunci cand suntem provocati noaptea pe o strada pustie sau la gura de metrou sau atunci cand trecem pe langa o curte si ne latra un caine, creierul primeste informatia „atentie, pericol!” si, intr-un timp extrem de scurt, transmite in corp diverse mesaje menite sa ne asigure supravietuirea. Inima bate mai repede, ritmul respiratiei accelereaza, etc. Frica dureaza o perioada scurta si este concentrata pe momentul prezent. Frica este orientata catre o amenintare concreta si catre modul de evitare sau infruntare a acesteia.

Daca ceea ce simti corespunde cu ceea ce ai citit, hai sa vedem despre ce este vorba.

Ma intereseaza sa fii bine cu tine

Psihoterapeut Bucuresti Alin Gavrila. Telefon 0751.222.035 sau WhatsApp