Procrastinarea …. sau amanarea

procrastinarea sau amanarea

Procrastinarea….sau amanarea

Amânarea este tendința de a evita sarcinile neplăcute sau stresante care sunt adesea foarte importante și de a le înlocui cu sarcini mai puțin importante, mai puțin stresante. Spre exemplu, o persoană care evită să sune un instalator, zugrav, doctor sau care postează toată ziua pe site-urile de socializare în loc să scrie la o lucrare de dizertație, se angajează în amânare.

 

Ce este procrastinarea?

Cuvântul „procrastinare” provine din termenul latin pro crastinus care, tradus aproximativ, înseamnă „pentru mâine”. Ideea de a amâna, în mod clar nu este nouă, iar oamenii au amânat din cele mai vechi timpuri. O concepție greșită comună despre procrastinatori este că aceștia au abilități slabe de gestionare a timpului. În timp ce acesta poate fi uneori cazul, există adesea probleme mai profunde în joc. Unele cercetări indică faptul că cei care sunt predispuși la amânare cronică pot găsi ajutor pentru reglarea emoțională și gestionarea stresului mai valoros decât antrenarea abilităților pentru gestionarea timpului. Acest lucru se datorează faptului că amânarea poate proveni parțial din incapacitatea de a face față emoțiilor dificile în acel moment sau din teama de a nu putea face față emoțiilor negative.

Ce provoacă procrastinarea?

Toți oamenii amână din când în când. Capacitatea de a se distrage temporar de la stres și de la sarcinile neplăcute ar putea fi chiar un mecanism de adaptare important într-o societate cu stres ridicat. Deși poate aduce beneficii, amânarea poate limita, de asemenea, productivitatea unei persoane. Unii oameni petrec atât de mult timp amânând, încât nu pot îndeplini sarcinile zilnice importante. Ei pot avea o dorință puternică de a nu mai amâna, dar simt că nu pot face acest lucru.

Amânarea în sine nu este un diagnostic de sănătate mintală. Cu toate acestea, poate fi o trăsătură caracteristică a unor probleme de sănătate mintală:

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD): Persoanele cu ADHD au adesea dificultăți extreme cu gestionarea timpului și organizarea și tind să amâne mai des decât alte persoane. Depresia: Un efect comun al depresiei este stima de sine scăzută, care a fost legată de amânare. Persoanele care se îndoiesc de capacitatea lor de a îndeplini în mod satisfăcător o sarcină pot avea mai multe șanse să evite sau să întârzie începerea acesteia. Anxietate: Cei care suferă de anxietate pot avea tendința de a deveni preocupați de frica de eșec. Lipsa încrederii în capacitatea cuiva de a îndeplini o sarcină poate duce la amânare pentru a evita eșecul pe termen scurt. Unele cercetări sugerează că amânarea este strâns legată de starea de spirit. Oamenii pot amâna atunci când sunt stresați sau copleșiți, în speranța că eul lor viitor va fi mai bine echipat pentru a face față unei anumite sarcini. Amânarea pe termen lung poate duce la stres cronic, dificultăți cu școala și serviciu și probleme în relații. Persoanele care amână pot ajunge să lucreze până târziu sau să evite timpul cu familia sau prietenii pentru a recupera timpul pierdut.

Efectele procrastinării:

Unele modalități comune în care amânarea cronică poate afecta o persoană includ: note slabe sau performanțe slabe la serviciu sau la școală, dificultăți financiare legate de amânarea unor responsabilități importante, stări de anxietate, vinovăție sau rușine, sănătate fizică precară, dacă exercițiile fizice sau alimentația sunt adesea evitate.

Cum să opresti procrastinarea

Amânarea este un comportament de auto-sabotare și poate fi frustrant să continui să amâni sarcinile importante fără să știi cum să te oprești. Atunci când te confrunți cu amânarea cronică, poate fi crucial să abordezi cauza principală a comportamentului. Unele dintre cele mai eficiente strategii pentru evitarea și depășirea amânării pot include: Abordează ceea ce declanșează amânarea. Anumite trăsături, cum ar fi lipsa de structură, ambiguitatea, absența semnificației personale și dificultatea pot caracteriza sarcinile care sunt mai susceptibile de a provoca tergiversarea. A face față declanșatorului, spre exemplu, găsirea unei modalități de a face sarcina mai „distractivă”. Dacă declanșatorul este plictiseala, ar putea ajuta pe cineva să înceapă o sarcină pe care a amânat-o. Găsiți responsabilitatea. Cere unui prieten, partener sau persoana iubită să te ajute să rămâi pe drumul cel bun cu sarcinile importante. Verificarea regulată a progresului sarcinilor care altfel ar putea fi amânate îi ajută pe unii să rămână motivați pentru a continua să facă progrese. Iartă-te și ai încredere în tine. Oamenii care s-au iertat pentru că amânau în trecut, au șanse mai mici de a amâna în viitor. Această iertare vine adesea mână în mână cu încrederea în sine. Amintirea modurilor în care sunt echipați pentru a gestiona și îndeplini o sarcină face mai ușor pentru unele persoane să evite amânarea. Începe cu lucruri mici. Deși începerea poate fi cea mai dificilă parte a unei sarcini, găsirea oricărei modalități mici de a începe o sarcină care a fost amânată poate reduce șansele de a continua să amânați. De exemplu, cineva care trebuie să își depună declarațiile pentru plata impozitelor ar putea să schițeze un plan de acțiune și să adune toate formularele de care are nevoie ca un simplu prim pas pentru a începe. Lucrați cu un terapeut. Dacă există șansa că o problemă de dispoziție sau o problemă de sănătate mintală ar putea contribui la amânarea cronică, lucrul cu un psihoterapeut ar putea fi un pas cheie pentru a depăși amânarea. Dacă amânarea apare atât de frecvent încât interferează negativ cu funcționarea zilnică, psihoterapia poate ajuta o persoană să identifice de ce și când amână, să înlocuiască gândurile care se înfrâng pe sine cu gânduri mai productive și să învețe noi strategii pentru a face față stresului.

Daca simti sau stii ca procrastinezi, te cred, te inteleg dar…nu mai amana si …

Ma intereseaza sa fii bine cu tine

Psihoterapeut Bucuresti Alin Gavrila. Telefon 0751.222.035 sau WhatsApp