Frica de moarte

frica de moarte

Frica de moarte

Moartea este cea mai mare necunoscută din viața noastră, iar ideea de a ne confrunta cu propria noastră mortalitate ne poate ține uneori treji noaptea. Dar când teama de a muri devine atât de intensă încât începe să interfereze cu viața de zi cu zi și eclipsează toate celelalte gânduri, acesta poate fi un semn al anxietății de moarte.

Este normal să-ți fie frică de moarte?
In anumite limite, da. Frica de moarte este absolut normală și, destul de des, este legată de credințele religioase ale unei persoane. De exemplu, în anumite religii, conceptul de viață după moarte este legat de pedeapsă, așa că mulți oameni se tem că vor suferi consecințele greșelilor lor. Potrivit unor studii, 20% dintre oameni le este frică sau foarte frică de moarte, făcând din tanatofobia una dintre cele mai frecvente temeri. Într-o anumită măsură, frica „normală” de moarte poate fi un lucru bun, deoarece ne face mai precauți, ne ajută să prețuim experiențe semnificative și să evaluăm valorile care ne ghidează. Să te gândești la propria mortalitate și să te întrebi ce se întâmplă când mori nu este anormal, iar dacă gândul la asta te face să te simți puțin inconfortabil, nu ar trebui să fii îngrijorat. Moartea nu este un subiect ușor. Cu toate acestea, dacă moartea este în mod constant în mintea ta, iar anxietatea morții îți afectează viața de zi cu zi, până la punctul în care experimentezi simptome fizice și te simți copleșit de aceasta, acesta ar putea fi un semn că ar fi bine să vorbești despre asta.

De ce mi-e frică de moarte?
Cel mai adesea, tanatofobia apare după pierderea unei persoane dragi, deoarece pierderea ne amintește de propria noastră mortalitate. De asemenea, puteți dezvolta anxietate de moarte după ce ați avut o experiență aproape de moarte, cum ar fi să fiți implicat într-un accident. Dar frica de moarte poate apărea și fără un motiv aparent. De exemplu, poate fi cauzată de un eveniment traumatic timpuriu de care nu-ți amintești. În anumite culturi, conversațiile despre moarte sunt percepute ca tabu și, cu cât evităm mai mult să vorbim despre acest subiect dificil, cu atât devine mai neliniştitor. Unii spun că tinerii se tem de moarte mai mult decât vârstnicii, dar asta depinde de fapt de factori culturali și religioși și de gradul de sprijin emoțional primit.

Mi-e frica sa mor. Asta înseamnă că sunt deprimat?
Deși anxietatea de moarte poate fi un simptom al unei tulburări depresive, faptul că îți faci griji pentru moarte ocazional nu înseamnă neapărat că ești deprimat sau că ai o tulburare de sănătate mintală. Cu toate acestea, dacă anxietatea de moarte persistă mai mult timp și se transformă în fobie, poate dorești să căutați ajutor profesional. Reține că frica de moarte nu este caracterizată ca o afecțiune distinctă și că apare frecvent ca un simptom al unei alte afecțiuni, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată. Este important de subliniat că tanatofobia (frica de moarte) nu este același lucru cu necrofobia care înseamna teama de lucruri asociate cu moartea. Puteți recunoaște anxietatea de moarte după următoarele simptome: Îngrijorare excesivă cu privire la moarte care durează mai mult timp; Mă gândesc la moarte în fiecare zi; Simți un val de anxietate ori de câte ori cineva menționează moartea; Evitarea situațiilor în care ai putea fi nevoit să vorbești despre moarte; Te simți rău când te gândești la moarte. Când frica devine intensă și interferează cu viața de zi cu zi, anxietatea de moarte devine o fobie, așa că este posibil să ai simptome specifice fobiilor, cum ar fi transpirație, tremur, constricție în piept, bătăi rapide ale inimii sau bufeuri.

Cum să învingi frica de moarte!
Când anxietatea morții devine parte din viața ta, te poți simți prins și copleșit. Tanatofobia te poate împiedica să trăiești în prezent, să cauți experiențe noi și să vezi lucrurile frumoase pe care le ai astăzi. Mulți oameni se luptă cu anxietatea de moarte mult timp înainte de a-și face curajul să vorbească despre asta. Dar nu trebuie să fie așa. Trăitul cu această fobie poate fi epuizant din punct de vedere emotional. Dacă ți-ai făcut foarte multe griji cu privire la moarte în ultima vreme, nu crezi ca ți-ar prinde bine sa vorbești despre asta? Terapia pentru anxietatea de moarte te poate ajuta sa accepți că moartea este un proces natural, fi recunoscător pentru experiențele tale și să trăiești în present te concentrezi pentru a profita la maximum de viața ta. A trata frica de a muri înseamnă acceptare dar acceptarea nu înseamnă că trebuie să-ți placă ideea de moarte sau să o ignori. Înseamnă să recunoști conceptul de mortalitate, dar fără a-l lăsa să-ți preia viața.

Daca te confrunti cu o astfel de frica si te-ai hotarat s-o depasesti…

Ma intereseaza sa fii bine cu tine

Psihoterapeut Bucuresti Alin Gavrila. Telefon 0751.222.035 sau WhatsApp