Doliu

doliu

Doliu

Una dintre cele mai dificile experiențe din viață este pierderea unei persoane dragi. Emoții puternice pot apărea pe tot parcursul procesului de doliu. Deși aceste emoții pot fi consumatoare, ele nu sunt stări permanente.
Important de știut este că te vei simți așa pentru totdeauna. Te poți descurca, chiar și atunci când simți că nu poți. Este în natura umană să dorești să eviți experiențele dureroase. Când pierdem pe cineva important pentru noi, este posibil să simțim că nu vom putea face față durerii. Dar în acest proces, învățăm despre capacitatea noastră de a gestiona lucrurile doar trecând prin ele. Când încercăm să le înăbușim, să evităm sentimentele, emoțiile, ele pot deveni mult mai puternice atunci când ceva le declanșează. A face spațiu pentru a experimenta emoții dureroase ne permite să ne exersăm rezistența și să ne dezvoltăm propriile resurse interne.
Fii blând cu tine însuți. Și din punct de vedere fizic, doliu este epuizant. Ai grijă de corpul tau. Fă-ți timp pentru un pui de somn, mănâncă alimente hrănitoare și bea multă apă. Alcoolul și zahărul pot părea soluții rapide, dar pot avea de fapt efectul opus. Dacă ajungi într-un punct în care te simți bine doar pentru a te simți din nou rău, nu este un semn că ai recidivat sau că starea ta s-a înrăutățit. Așa funcționează durerea și este de fapt o mișcare înainte, un progres.
Sentimentele tale sunt normale. Durerea în sine este destul de greu de tolerat. Ceea ce poate face să fie mai dificil este atunci când tu sau ceilalți oameni din jurul tău îți spun ce ar trebui sau nu ar trebui să faci. Da-ti voie să simți orice simți: furie, tristețe, chiar ușurare. Emoțiile care însoțesc durerea sunt toate valabile. Orice simți la un moment dat, are întotdeauna sens. Durerea este un răspuns natural la a iubi pe cineva. Deși toți avem experiențe din trecut care pot influența felul în care ne vedem pe noi înșine, durerea oferă o oportunitate de a reflecta la ceea ce contează cel mai mult pentru noi.

Daca vrei sa-mi vorbesti despre asta, si sa descoperim ce ai de facut, sunt aici pentru tine.

Ma intereseaza sa fii bine cu tine

Psihoterapeut Bucuresti Alin Gavrila. Telefon 0751.222.035 sau WhatsApp